dilluns, 24 d’abril del 2017

UNA RUTA PEL BARRI GÒTIC (III PINTURA I ESCULTURA GÒTICA)

A la tercera entrega d'aquest viatge pel barri em centraré amb la pintura i escultura gòtica que hi podem trobar.


1ª Part:  http://poldest.blogspot.com.es/2017/04/una-ruta-pel-barri-gotic-de-barcelona-i.html
2ª Part: http://poldest.blogspot.com.es/2017/04/una-ruta-pel-barri-gotic-ii-entorn-de.html




A la primera part en vam centrar a la Plaça de Rei (clic). Després vam donar un tomb per l'entorn de la catedral (clic). Ara ho farem tan sols amb l'art gòtic, ja que neguen malintencionadament la seva existència a la zona. Però en fer-ho no podem oblidar que és una zona rica en restes romanes, romàniques, renaixentistes, barroques, modernistes i neogòtiques. Una zona fruit de més de dos mil anys d'història.




Iniciarem el recorregut a la Capella de Santa Àgata, gòtica. Hi trobarem l'espectacular retaule del Conestable, també conegut com a Retaule de l'Epifania, és un retaule d'estil gòtic català realitzat al tremp per l'artista Jaume Huguet l'any 1464. Temps de Guerra Civil, el rei Pere IV  (clic)es va voler immortalitzar al retaule.









La catedral de Barcelona es va salvar de les moltes revoltes que va patir la ciutat, per aquest fet al seu interior és dels llocs on millor podem gaudir del gòtic en tota el seu esplendor:


Retaule de la Transfiguració, Bernat Martorell


Retaule de Sant Sebastià i Santa Tecla, 1486


Frontís de Sant Onofre


Un dels retaules que em criden l'atenció és el de Sant Cosme i Sant Damià. La capella havia de ser dedicada a les Santes Clara i Caterina però al final es va dedicar als dos metges. Fou encomendad al taller del Bernat Martorell. Sota encara podem observar a un Sant Sebastià vestit, barbut i molt discret. Cosme i Damià eren germans de fe fins el segle XIV en que  es va decidir que també ho eren de sang. 





La catedral té 215 claus de volta, les més grans de les quals són les de la nau principal:





Al Museu Diocesà de Barcelona, al palau Pia Almoina, hi podem trobar també una bona selecció de pintures i escultures gòtiques. . Es va obrir al públic l'any 1991, el museu recull una col·lecció d'obres d'art d'esglésies del Bisbat de Barcelona des del seu inici fins als nostres dies. Anteriorment va estar ubicat al seminari conciliar.

Retaule de Sant Joan, Bernat Martorell

1347 Retaule de Sant Jaume



Segle XIII tomba de l'Arnau de Vilanova


A l'antic Palau reial major es troba el Museu Marès, inaugurat en plena postguerra el 1948. Entre les moltes obres donades pel col·leccionista hi podem trobar tot un seguit de llibres incunables o mostres d'escultures medievals.



Mare de Déu amb el nen

Jesus camí del calvari

Fins aquí algun dels molts elements gòtics d'interès que es poden trobar a la zona. Espero que els que neguen el gran valor artístic de la zona els faci replanteja. Encara que suposo seguiran recordant els elements neogòtics afegits, gran argument de qui reforça els seus arguments amb ignorància i mala fe. Alguns d'ells és divertit veure com després comparteixen elements del segle XIX als seus perfils tragan-se que són gòtics, però clar no estan a Barcelona, aquí tot s'hi val.


1 comentari: