dissabte, 4 de novembre del 2017

RUTA PEL BARRI GÒTIC, VISTA AMB ULLS GAIS I LESBIANES.

Com vivien homosexuals i transsexuals a la Barcelona anterior a 1714? Quines petjades podem trobar al Barri Gòtic? I a la catedral? Hi havia esclaus? On estava la seu de la Inquisició? Qui era aquell que no podia viure ni dins ni fora ciutat? I les dones que volien ser lluïres, que feien? 





La ruta es va realitzar el 28 d'octubre. Organitzada pel GAG (Clic per accedir a la web), es va iniciar al Pati LLimona i va acabar a la Plaça del Rei. 




LA RUTA (text genèric per a properes rutes)

Al Pati Llimona iniciarem la ruta. Explicarem el recorregut i una breu explicació de vocabulari. Com vivien les dones a l'Edat Mitjana? 
Seguirem cap on estava el Palau Reial Menor, on parlarem de templers, de sodomia i de les disputes del rei Jaume II el Just.

Palau Reial Menor

A continuació sortirem breument de la zona per veure una carassa relacionada amb Picasso i el lloc on estaven els primers locals gais de Barcelona. Entrarem al call i parlarem de persecucions. 

A la catedral parlarem d’intersexualitat, bodes medievals gais, pecat nefand i la representació a Barcelona de Sant Sebastià. 

Sant Onofre, Monestir de Pedralbes. 

A la Plaça Nova de macips i esclaus, de sospitosos habituals de sodomia. Farem una mica d’història sobre el polèmic pòrtic de la catedral, aprofitarem per parlar de les lleis eclesiàstiques que condemnaven la sodomia. 

Escut Sant Ofici a partir del de Felipe II, cap a 1562. 

Al Palau Reial Major parlarem del Tribunal del Santo Oficio, dels seus símbols i del paper dels cirurgians. També parlarem del paper que van jugar els convents femenins. Aprofitarem per parlar de la representació romànica de la Mare de Déu. 

Al Palau del Lloctinent veurem unes estranyes marques a la paret de la catedral, del paper de l’emperador Carles i la figura del Virrei Garceran de Borja. 


Davant del Museu d’història de la Ciutat parlarem del tracte que donen a la diversitat els museus de Barcelona.

La mona Lucy seguint les petjades dels seu mascle. Caixaforum.

Altamira al Museu Nacional d'Arqueología. (les dones fan el dinar al fons)

Acabarem davant de la capella de Santa Àgata, per parlar d’un rei homosexual cagadubtes, un altre que va voler guanyar el cel cremant sodomites, un membre del braç eclesiàstic que va acabar socarrimat i un home que no podia viure ni dins ni fora la ciutat. 


BIBLIOGRAFIA: 

Jaume Riera, Sodomites catalans. Ed Base 
Rocio Rodríguez, Sodomia e Inquisición. Ushuaia Ed
Geoffroy HuardLos Antisociales, Barcelona París 1945-1975.
Fernando Olmeda. El látigo y la plumaEd Anaya.
Josep Maria CarandellNueva Guia Secreta de Barcelona. Ed Martínez Roca.
Robert Aldrich,Gays y lesbianas, un legado universal. Ed Nerea.

Podeu visitar els meus blogs L'ARMARI OBERT https://leopoldest.blogspot.com.es/ etiqueta Barcelona o La Barcelona diversa http://poldest.blogspot.com.es/

El meu correu:  leopoldest@gmail.com



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada